Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azerbajdzsán a II. biztonsági besorolási kategóriába (a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájába) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt térségek listájába) tartozik az orosz békefenntartók által ellenőrzött Hegyi-Karabah, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azeri-örmény határszakasz teljes hossza. 

Azok az utazók, akik a Konzuli Szolgálat figyelmeztetése ellenére bármilyen céllal beutaznak az országba, vállalják annak kockázatát, hogy utazásuk meghiúsul, hosszabbra nyúlik, illetve hazatérésük hiúsul meg bizonytalan időre.

Azerbajdzsán területén 2022. szeptember 1-ig különleges karantén rezsim van érvényben, amelynek értelmében a szárazföldi határok zárva vannak, csak az áruszállítás biztosított. A  nemzetközi légiforgalom ugyanakkor fokozatosan újraindult. 2021. október 3-ától a WizzAir légitársaság Baku-Budapest járata is ismét közlekedik.

2021. június 21-től a légiúton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok korlátozás nélkül beléphetnek az országba, amennyiben 18 éves kor felett rendelkeznek átesettséget vagy oltottságot (bármely oltás) igazoló magyar COVID igazolvánnyal. 18 éves kor alatt COVID-igazolvány bemutatása nem szükséges. 

A magyar állampolgároknak ezenkívül továbbra is szükségük van vízumra (a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők kivételével). Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén, illetve az ASAN elektronikus vízumigénylő rendszeren keresztül a vízumkérelmek átvétele ismét biztosított.

Azerbajdzsán a fentiek szerint 2021. június 21-től egyoldalúan elfogadja a magyar védettségi igazolványt, amely a határátlépésen túl szükséges a zárt terű létesítményekbe (vendéglátóipari egységek, bevásárlóközpontok, sport-, rekreációs és kulturális intézmények) történő belépéshez is. Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az éttermek, kávézók belső terei, a szállodák, a múzeumok, mozik, színházak, koncerttermek, a bevásárlóközpontok, valamint az edzőtermek és uszodák is. Azerbajdzsánban az átesettséget igazoló védettségi igazolvány érvényességi ideje 6 hónap. 2022. február 15-től az oltottságot igazoló COVID-igazolvány a második oltás beadása után hat hónapig érvényes, az emlékeztető (harmadik) oltás után egyelőre határozatlan ideig használható.

2022. március 6-tól feloldották a tömegrendezvények általános tilalmát. Újra teljes nézőszámmal működhetnek a rekreációs és szórakoztató intézmények is, ideértve a koncerttermeket, mozikat, színházakat - zárt tereikbe ugyanakkor kizárólag COVID-útlevéllel szabad a belépés. Május 1-jétől zárt terekben sem kötelező a maszkviselés, bár nemzetközi repülőtereken és oktatási intézményekben továbbra is ajánlott lesz a maszk viselése.

A tömegközlekedés 2021. október 1-jétől hétvégente is újraindult. A városok és megyék közötti vasúti és közúti személyszállítást – kivéve Baku és Sumgayit között, illetve az Absheron körzetben – 18. év felettiek csak átesettséget vagy oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal vehetik igénybe.