Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azerbajdzsán a II. biztonsági besorolási kategóriába (a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájába) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt térségek listájába) tartozik az orosz békefenntartók által ellenőrzött Hegyi-Karabah, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azeri-örmény határszakasz teljes hossza. 

Azok az utazók, akik a Konzuli Szolgálat figyelmeztetése ellenére bármilyen céllal beutaznak az országba, vállalják annak kockázatát, hogy utazásuk meghiúsul, hosszabbra nyúlik, illetve hazatérésük hiúsul meg bizonytalan időre.

Azerbajdzsán területén 2023. július 1-ig különleges karantén rezsim van érvényben, amelynek értelmében a szárazföldi határok zárva vannak, csak az áruszállítás biztosított. A  nemzetközi légiforgalom ugyanakkor fokozatosan újraindult. 2021. október 3-ától a WizzAir légitársaság Baku-Budapest járata is ismét közlekedik.

 

légi úton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok 2023. március 28-tól korlátozás nélkül beléphetnek az országba, PCR-teszt és COVID-igazolvány bemutatása nem szükséges. 

A magyar állampolgároknak ugyanakkor továbbra is szükségük van vízumra (a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők kivételével). Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén, illetve az ASAN elektronikus vízumigénylő rendszeren (https://evisa.gov.az/)  keresztül a vízumkérelmek átvétele ismét biztosított.

Felhívjuk egyúttal az utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánon belül a vendéglátóipari egységek, szállodák, bevásárlóközpontok, sport-, rekreációs és kulturális intézmények szolgáltatásainak igénybe vételéhez továbbra is kérhetik a védettségi igazolványt. Az átesettséget igazoló védettségi igazolvány érvényességi ideje 6 hónap. Az oltottságot igazoló COVID-igazolvány a második oltás beadása után hat hónapig érvényes, az emlékeztető (harmadik) oltás után egyelőre határozatlan ideig használható.