Azerbajdzsán a III. biztonsági besorolási kategóriába (fokozott óvatossággal látogatható) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt, ott tartózkodás esetén azonnali elhagyásra javasolt térségek listájába) tartozik Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött része, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azerbajdzsáni-örmény határszakasz teljes hossza. 

Azok az utazók, akik a Konzuli Szolgálat figyelmeztetése ellenére bármilyen céllal beutaznak az országba, vállalják annak kockázatát, hogy utazásuk meghiúsul, hosszabbra nyúlik, illetve hazatérésük hiúsul meg bizonytalan időre.

Azerbajdzsán területén 2023. október 1-ig különleges karantén rezsim van érvényben, amelynek értelmében a szárazföldi határok zárva vannak, csak az áruszállítás biztosított. A  nemzetközi légiforgalom ugyanakkor fokozatosan újraindult. 2021. október 3-ától a WizzAir légitársaság Baku-Budapest járata is ismét közlekedik.

légi úton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok 2023. március 28-tól korlátozás nélkül beléphetnek az országba, PCR-teszt és COVID-igazolvány bemutatása nem szükséges. 

A magyar állampolgároknak ugyanakkor továbbra is szükségük van vízumra (a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők kivételével). Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén, illetve az ASAN elektronikus vízumigénylő rendszeren (https://evisa.gov.az/)  keresztül a vízumkérelmek átvétele ismét biztosított.

Felhívjuk egyúttal az utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánon belül a vendéglátóipari egységek, szállodák, bevásárlóközpontok, sport-, rekreációs és kulturális intézmények szolgáltatásainak igénybevételéhez továbbra is kérhetik a védettségi igazolványt. Az átesettséget igazoló védettségi igazolvány érvényességi ideje 6 hónap. Az oltottságot igazoló COVID-igazolvány a második oltás beadása után hat hónapig érvényes, az emlékeztető (harmadik) oltás után egyelőre határozatlan ideig használható.