Azerbajdzsán a III. biztonsági besorolási kategóriába (fokozott óvatossággal látogatható) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt, előzetes azerbajdzsáni engedély nélküli ott tartózkodás esetén azonnali elhagyásra javasolt térségek listájába) tartoznak a 2020-ban és 2023 őszén visszaszerzett karabahi területek, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszaszerzett hét régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azerbajdzsáni-örmény határszakasz teljes hossza.  

Azok az utazók, akik a Konzuli Szolgálat figyelmeztetése ellenére bármilyen céllal beutaznak az ország említett részeibe, vállalják annak kockázatát, hogy utazásuk meghiúsul, hosszabbra nyúlik, illetve hazatérésük hiúsul meg bizonytalan időre.

Azerbajdzsán területén 2024. július 1-ig különleges karantén rezsim van érvényben, amelynek értelmében a szárazföldi határok zárva vannak, csak az áruszállítás biztosított. A  nemzetközi légiforgalom ugyanakkor fokozatosan újraindult, a WizzAir légitársaság Baku-Budapest járata is közlekedik.

légi úton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok 2023. március 28-tól korlátozás nélkül beléphetnek az országba, PCR-teszt és COVID-igazolvány bemutatása nem szükséges. 

A magyar állampolgároknak ugyanakkor továbbra is szükségük van vízumra (a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők kivételével). Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén, illetve az ASAN elektronikus vízumigénylő rendszeren (https://evisa.gov.az/)  keresztül a vízumkérelmek átvétele ismét biztosított.